ΕΠΙΚΑΙΡΑ
 
Picture
Αν η λιτότητα ήταν ένα φάρµακο για όλους, θα την κατάπιναν ευχαρίστως. Επειδή όµως χορηγείται µόνο στους φτωχούς και κάνει καλόµόνο στους πλούσιους, γι’αυτό επιβάλλεται πάντα µε το µαστίγιο. Και µάλιστα προληπτικά, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Η Ιστορία όµως έχει δείξει πως η λιτότητα δεν είναι φάρµακο αλλά φαρµάκι. Σχεδόν πάντα καταλήγει στα χειρότερα: οικονοµική καταστροφή, βία και καταστολή.

Το παράδειγµα της Γερµανίας του καγκελάριου Μπρούνινγκ είναι χαρακτηριστικό. Το 1930, η ύφεση εξαπλωνόταν στον κόσµο. Εξωθούµενος από τους γερµανούς µεγαλοβιοµήχανους, ο Μπρούνινγκ πίστεψε πως η χώρα του θα σωζόταν µόνο µε ένα σκληρό νόµισµα και µε µηδενικά ελλείµµατα µέσω περικοπών των µισθών και των συντάξεων. Είχε θητεύσει στις θεωρίες της λιτότητας ως µεταπτυχιακός φοιτητής στην Οικονοµική Σχολή του Λονδίνου, που εξέτρεφε και τότε υπέρµαχους της ελευθερίας των αγορών όπως τον Φρίντριχ φον Χάγιεκ, τον οποίο οι σηµερινοί φιλελεύθεροι και σοσιαλφιλελεύθεροι έχουν κάνει σηµαία τους.

Ο Μπρούνινγκ χορήγησε το φάρµακο του φον Χάγιεκ στους Γερµανούς. Και η αποτυχία του ήταν τόση, που έφτασε να βάλει στον γύψο την κοινοβουλευτική δηµοκρατία και να κυβερνά µε διατάγµατα (δίνοντας έτσι το παράδειγµα και σε εκείνον που αργότερα τον διαδέχτηκε στην εξουσία). Υστερα από δύο χρόνια λιτότητας, η γερµανική οικονοµία κατέρρευσε: η ανεργία διπλασιάστηκε από 15% το 1930 σε 30% το 1932, οι ταραχές πολλαπλασιάστηκαν και τελικά ο Μπρούνινγκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Υστερα από µόλις δύο χρόνια λιτότητας, οι Γερµανοί ήταν πια πρόθυµοι να κυβερνηθούν από οποιοδήποτε άλλον εκτός από τους πολιτικούς της «δηµοκρατικής λιτότητας». Ετσι, στις εκλογές του 1932, οι ναζί και οι κοµµουνιστές αναδείχτηκαν τα δύο πρώτα κόµµατα. Και το 1933, ο Χίτλερ έβαζε την ταφόπλακα στη δηµοκρατία.

Η ταφόπλακα, ύστερα από όλα αυτά, θα έπρεπε σήµερα πια ναείχε µπει στη λιτότητα. Οµως, ο φον Χάγιεκ και οι δικοί του, όπως εξηγεί ο συγγραφέας Μαρκ Εϊµς, αναθεώρησαν εντελώς την Ιστορία. Από την Αγγλία και τις ΗΠΑ, όπου είχαν βρει άσυλο και χρηµατοδότηση από το µεγάλο κεφάλαιο, άρχισαν να αναθεωρούν τα ιστορικά γεγονότα που κατέληξαν στην κατάρρευση της ∆ηµοκρατίας της Βαϊµάρης, αποδίδοντάς την όχι πια στα µέτρα λιτότητας αλλά στις υποτιθέµενες παροχές της τελευταίας κυβέρνησης προς τους εργαζόµενους. Αποφάσισαν δηλαδή πως ο καγκελάριος Μπρούνινγκ δεν είχε υπάρξει ποτέ. Και πως ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία επειδή η κυβέρνηση µοίραζε λεφτά µολονότι ο Μπρούνινγκ έκανε µαζικές περικοπές και πως οι Γερµανοί ήταν κακοµαθηµένοι από τα κοινωνικά επιδόµατα µολονότι λιµοκτονούσαν τόσο εξαιτίας της λιτότητας, που έδωσαν τελικά την εξουσία σε ένανναζί ο οποίος άναψε τα κρεµατόρια και εξαπέλυσε έναν παγκόσµιο πόλεµο.

Γι’ αυτούς που την έχουν ανάγκη
, η λιτότητα ποτέ δεν είναι αρκετή. Ούτε σήµερα, µολονότι ένας εµπορικός, ένας νοµισµατικός, ένας πετρελαϊκός και ένας κοινωνικός πόλεµος αρχίζουν να συγκλίνουν σε έναν ευρύτερο που θα µπορούσε να αποδειχτεί µεγάλος.

Του Ρούσου Βρανά στα Νέα της 28/3/2011


 
Picture
Τις θέσεις της κίνησης πολιτών "Σπίθα" στην Κρήτη παρουσίασε στις 26/03/2011 το  βράδυ, στο Ηράκλειο, ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης ,σε ομιλία του στο κλειστό στα Δύο Αοράκια, το χώρο στον οποίο, την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Πέτρου Πανδή, παρουσία του ίδιου του συνθέτη.

Όπως ανέφερε ο Μ. Θεοδωράκης η ομιλία του και η συζήτηση έγινε για να ακούσει η γενέτειρα του, η Κρήτη, τις θέσεις του. Ζήτησε να κλείσει η βάση της Σούδας, ενώ μίλησε για "κλέφτες με γραβάτα που κλέβουν τον πλούτο της χώρας παραμένοντας ατιμώρητοι".

"Ακούμε, είπε, από τα κυβερνητικά χείλη τη δήλωση, που αναπαράγεται άκριτα από τα μεγάλα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο ρόλος της χώρας μας είναι απλώς... υποστηρικτικός στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης. Λίγο ακόμα θα μας πουν ότι η μία φρεγάτα, το ιπτάμενο ραντάρ, τα δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και τα 4 αεροσκάφη F-16 που έθεσε η κυβέρνηση στη διάθεση των συμμαχικών δυνάμεων για την επιβολή της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων, πετάνε... λουλούδια εναντίον του Καντάφι και ότι στη Σούδα υπάρχει ένας απέραντος ανθόκηπος...".

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να κλείσει τώρα την αμερικανική Βάση της Σούδας, λέγοντας ότι "μόνο έτσι θα πάψει η κυβέρνηση να είναι συνένοχη στις ...ανθρωπιστικές δολοφονίες που διαπράττουν αγγλοαμερικάνοι και Γάλλοι σταυροφόροι του πετρελαίου".

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι "από τη μια μεριά με τα μνημόνια, τις τρόικες και τα Δου-Νου-Του μας πίνουν το αίμα, απ' την άλλη ο αρχηγός μας, σαν ίσος προς ίσον με την Μέρκελ, τον Σαρκοζί και τον Μπους, μάς διατάζει εμάς τους ξεζουμισμένους να πάμε να ξεζουμίσουμε άλλους λαούς φτωχότερους και όπως λέει και το τραγούδι του προ-προ-προπάππου μου, Στέφανου Χάλη, να κάνουμε "μάνες δίχως γιους, γυναίκες δίχως άντρες...".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε: "Τώρα το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη δεν είναι πια "συνδικάτο". Κι εμείς καταντήσαμε ένα υπερήφανο προτεκτοράτο που δέχεται να μας διοικούν ουσιαστικά οι ξένοι, να μας βυθίζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, να μας αρπάζουν την εθνική μας περιουσία κι εμείς να τους λέμε όχι μονάχα "ευχαριστώ" αλλά και να στέλνουμε τα παιδιά μας στους πολέμους και τους ναυτικούς μας να βάψουν κι αυτοί τα χέρια τους με αίμα σαν τον παλιό καλό καιρό που κάποιοι λέγανε "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω"".
Όπως είπε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης οραματίζεται "μια Ελλάδα κατ' αρχήν ανεξάρτητη χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις και ξένους προστάτες. Ανεξάρτητη, Αυτοδύναμη και Ασφαλή, με οικονομική, κοινωνική και μορφωτική ανάπτυξη και πολιτιστική ακτινοβολία".

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης δημιουργείται επιστημονική επιτροπή επί κεφαλής τον Συνταγματολόγο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργο Κασιμάτη επιφορτισμένη να επεξεργαστεί ένα νέο Σύνταγμα, καθώς και νέους θεσμούς, που θα επιχειρήσουν να προσαρμόσουν όσο γίνεται περισσότερο πιστά την αρχή της Άμεσης Δημοκρατίας μέσα σε ένα σύγχρονο κράτος.

Περιγράφοντας τους στόχους της οργάνωσης "Σπίθα" επεσήμανε ότι τα μέλη της "δεν θα αρκεστούν στο να διαπαιδαγωγούν και να μορφώνουν εαυτούς και αλλήλους, αλλά κάθε "Σπίθα" θα αποτελεί μια μάχιμη κοινωνική ομάδα" διευκρινίζοντας "ότι θα πρέπει κατ' αρχήν να είναι φυτεμένη-φυτρωμένη επάνω στον τόπο και την κοινωνία όπου κατοικεί και εργάζεται. Να είναι άγρυπνη για κάθε τι που συμβαίνει γύρω της. Άγρυπνη και υπεύθυνη. Από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο. Από το τοπικό έως το εθνικό" όπως είπε.

Tέλος κάνοντας αναφορές στον Καζαντζάκη κατάληξε χειροκροτούμενος: "Για να είσαι άξιος να λογιάζεσαι ελεύθερος, πρέπει να είσαι έτοιμος να θυσιάσεις τη ζωή σου για να κάνεις πάντα αυτό που δεν μπορείς!".

www.cretalive.gr

 
Picture
Με αφορμή τη γνωστή γιορτή που έχει στηθεί και φέτος για την «ώρα της Γης» το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας δηλώνει αποστροφή απέναντι:
  • Στο πανηγύρι της τεχνητής ενοχοποίησης των απλών πολιτών για την κλιματική αλλαγή και τα δεινά του πλανήτη 
  • Στη σκόπιμη απενεχοποίηση των βιομηχανιών και των εταιρειών - χορηγών της «Ώρας της Γης 200...+» που ευθύνονται για τα καθημερινά και τεράστια περιβαλλοντικά εγκλήματα στη χώρας μας 
  • Στην ανούσια φλυαρία του περιβαλλοντικού λόμπι και των όψιμων οικολόγων που αφιερώνουν ώρες σε καμπάνιες που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες, δηλώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες της γης»!, και ούτε λεπτό στα ουσιώδη περιβαλλοντικά προβλήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας.
Σε αυτή τη χώρα, η οποία πρωτοστατεί στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, χωρίς κανένα πλάνο εξορθολογισμού της κατανάλωσης, και ενώ η παγκόσμια τάση επικεντρώνεται στη μείωση της κατανάλωση ρεύματος αναλώνεται σε οικολογικά πανηγύρια τύπου «ώρα της γης», ανησυχώντας μην χάσουμε την πρωτιά από τις Φιλιππίνες, αδιαφορώντας παράλληλα για την κατασπατάληση του ρεύματος θεωρεί επίτευγμα να σβήσει τα φώτα Σάββατο βράδυ, όταν ούτως ή άλλως τα ενεργοβόρα κτίρια και βιομηχανίες δεν λειτουργούν. 
 
Ανοίγουμε τα μάτια μας - δεν είμαστε πιόνια.

Απέναντι στις ανέξοδες οικολογίζουσες γιορτές η σιωπή μας είναι ένοχη και η άγνοιά μας επικίνδυνη, εάν θεωρούμε ότι έχουμε τελικά ευθύνη για την πραγματική διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Ελλάδα.
Σε μια εποχή που ο πολίτης σβήνει το διακόπτη καθημερινά επειδή αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος  (και όχι επειδή έχει οικολογική συνείδηση), οι συμβολικές γιορτές είναι προκλητικές.

www.archipelago.gr

 
Παρά τα δρακόντια μέτρα που πάρθηκαν ιδιαίτερα στις μεγάλες πολεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, υπουργοί και βουλευτές δεν γλύτωσαν το κράξιμο του κόσμου.
Έτσι την αποδοκίμαση το κόσμου έλαβε και η Άννα Νταλάρα η οποία είχε πάει στην παρέλαση του Περιστερίου για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση!
 
Από τις 9 το πρωί ξεκίνησε στο κέντρο της Ερμούπολης η οργάνωση των δράσεων υποδοχής του Γ.Α.Π., στις οποίες  συμμετείχαν ο Φοιτητικός Σύλλογος (Μηχανικοί Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων), η συλλογικότητα της «Ανοιχτής Συνέλευσης», μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι. Μοιράστηκαν φυλλάδια ενημερώθηκε ο κόσμος στην αγορά της Ερμούπολης και στην παραλία και σχηματίστηκε η προσυγκέντρωση στην πλατεία Μιαούλη. Αναρτήθηκαν πανό με τα συνθήματα:
«Το Χρέος Είναι Απεχθές, Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου ΤΩΡΑ!»
«ΓΙΩΡΓΟ ΦΥΓΕ!»
«Δεν σε θέλει ο Λαός, πάρʼτην ΤΡΟΙΚΑ και ΜΠΡΟΣ»
«Διατηρείται την Σύρο Καθαρή, πετάξτε τον Γιωργάκη στην χωματερή»
«Πράσινη Ανάπτυξη, Πράσινη Κατάθλιψη»
Οι συγκεντρωμένοι κατευθυνθήκαμε προς το Πνευματικό Κέντρο, το οποίο διμοιρία των ΜΑΤ εμπόδισε να προσεγγίσουμε. Στο μεταξύ έφτασαν και άλλοι 90 μαθητές από την κατάληψη του 1ου και 2ου Λυκείου, το ΕΠΑΛ και κάποιοι από τα Γυμνάσια. Επί 2 ώρες και ενώ ο συγκεντρωμένος κόσμος έφτασε τα 500 άτομα, διαδηλώνουμε σταθερά την αντίθεση στην επίσκεψη του ΓΑΠ στη Σύρο αλλά και σε όλες τις κυβερνητικές επιλογές ενάντια στο λαό.
«Να τος, να τος ο Πρωθυπουργός, μας έβαλε αγγούρι από πίσω και από μπρος!»
Στη συνέχεια, αντιπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Πνευματικό Κέντρο για να επιδώσουνε ψήφισμα του Συλλόγου, όπως νόμιμα δικαιούνται. Αντί να γίνει δεκτό το αίτημα, απωθηθήκαμε με χτυπήματα με γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τραυματίστηκε ένα παιδί Λυκείου 16 χρονών που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με διάσειση, μια φοιτήτρια δέχτηκε κροτίδα κρότου λάμψης που έκαψε τα ρούχα της και έπαθε έγκαυμα στην κοιλιακή χώρα, μια ακόμη φοιτήτρια έπαθε έγκαυμα στο πόδι πάλι από κροτίδα κρότου λάμψης. Η συγκέντρωση γρήγορα ξανασχηματίστηκε. Με γιουχαρίσματα και υβριστικά συνθήματα υποδεχτήκαμε τον ΓΑΠ και το κλιμάκιο του, όταν μπήκε στο κτήριο μαζί με τους υποτακτικούς του. Ο κόσμος αυξήθηκε με προσέλευση εργαζομένων και ανένταχτων πολίτών της Σύρου.
Γύρω στη 13:30 και καθώς, μάλλον, πλησίαζε η ώρα αποχώρησης του ΓΑΠ, η διμοιρία έριξε δακρυγόνα και κυνήγησε τον κόσμο στην πλατεία. Για μια ώρα, μέσα σε συνεχείς ρίψεις δακρυγόνων και εφόδους στην πλατεία ο κόσμος επανερχόταν και συνέχιζε τη διαμαρτυρία. Εντελώς αναίτια και προκλητικά, τα δακρυγόνα έπεφταν σε περαστικούς και διαδηλωτές, ενώ ακούστηκε φωνή των ΜΑΤ «θα τα κάνουμε μπουρδέλο». Μείναμε σταθερά για άλλη μια ώρα. Έρχοταν και οι εκπαιδευτκοί για την ορισμένη συγκέντρωση της ΕΛΜΕ στις 14:30. Γνωρίζουμε πως έγιναν 2 προσαγωγές και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ δεν γνωρίζουμε αν και τι κατηγορίες τους προσάπτουν .
Μπορεί να προσπαθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να παρουσιάσει την νόμιμη μας διαδήλωση ως τρομοκρατική ενέργεια αλλά όλος ο κόσμος της Σύρου είδε και γνωρίζει ότι η αστυνομία προκαλούσε και ακόμα και οι αυθόρμητες απαντήσεις μερίδας του πλήθους (νεράτζια, ντομάτες, αυγά, αμελέτητα κλπ) δεν μπορούν να εξισώνονται με καρκινογόνα χημικά και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Η αγωνιστικότητα, η επιμονή και η αλληλεγγύη στο δρόμο έδειξαν σήμερα την πιο δυναμική αντίδραση που έχει γνωρίσει η Ερμούπολη τις τελευταίες δεκαετίες.
Δεν ανεχόμαστε τις ξεπουλημένες πολιτικές και την κατασταλτική βία.
Θα είμαστε στον δρόμο μέχρι την ανατροπή.

http://anoixtisyneleysi.wordpress.com/
 
Από τον Πιτσιρίκο:

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, αποδοκιμάστηκε έντονα στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.
Η ταυτότητα αυτών που αποδοκίμασαν τον κ. Σηφουνάκη δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά είναι σίγουρο πως θα πρόκειται για αυτή την ομάδα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποδοκίμασαν τον Πάγκαλο στο Παρίσι και του πέταξαν γιαούρτια στα Καλύβια, ενώ λίγες μέρες πριν είχαν προκαλέσει σεισμό και τσουνάμι στην Ιαπωνία.
Πριν αποχωρήσει ο κ. Σηφουνάκης, πρόλαβε να πει πως θα γίνουν ριζικές αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, ώστε να συνεχίσουν οι πράσινοι Χμερ -και όλα τα λαμόγια που έχουν χώσει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία στις διάφορες υπηρεσίες- να λαδώνονται και να κονομάνε περισσότερο από πριν.
Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών. Στο εξής, στα θεμέλια κάθε οικοδομής θα θάβεται ζωντανός ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ και -μόλις τελειώσουν οι υπουργοί- θα θάβονται ζωντανοί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και διάφοροι άλλοι εθνικοί ευεργέτες.
Θεωρώ πως οι αποδοκιμασίες στον Νίκο Σηφουνάκη είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Όχι τόσο επειδή είναι μέλος μιας κυβέρνησης που θα έπρεπε να είναι στην εξορία, αλλά επειδή είναι 62 ετών και κάνει ακόμα χωρίστρα στη μέση.
Από το ιστολόγιο της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών, αντιγράφω την ανάρτηση για το Συνέδριο:

11Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ-ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με πρόγραμμα αλλά ΧΩΡΙΣ ΘΕΜΑ

Η ιδέα της πραγματοποίησης του 11ου Πανελλήνιου Συνέδριου με θέμα το Επάγγελμα του Αρχιτέκτονα ξεκίνησε πριν τη θητεία της διοίκησης που το πραγματοποιεί. Aφορούσε ένα συνέδριο εργασίας για να μπορέσουν να συζητήσουν οι αρχιτέκτονες τα επαγγελματικά τους προβλήματα σε ένα δυσμενές κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον με συνεχή επιδείνωση. Η παρούσα διοίκηση αυτή την ιδέα τη μετέτρεψε σε ένα μεγαλεπίβολο συνέδριο τύπου Χελέξπο (από αυτά στα οποία εσχάτως, προσφέρεται αφειδώς η αιγίδα του Συλλόγου – ακόμα και σε αυτό που συμπίπτει ημερολογιακά με το παρόν Συνέδριο). Εν τέλει ακόμα και ο τίτλος ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ απουσιάζει από το τυπωμένο πρόγραμμα. Ας δούμε γιατί: Τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1999, έτος πραγματοποίησης του προηγούμενου, 10ου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου, άλλαξαν όπως φαίνεται καθοριστικά το κυρίαρχο «πνεύμα» στο εσωτερικό του επιστημονικού κυρίως και επαγγελματικού δευτερευόντως, συλλόγου των αρχιτεκτόνων, ο οποίος μετατράπηκε σταδιακά σε χώρο διαβούλευσης ιδιωτών, ατομικών συμφερόντων, εφαλτήριο καριέρας επαγγελματικής, ακαδημαϊκής ή πολιτικής και πεδίο συναλλαγής, κατά βάση διαπαραταξιακής, διαφόρων lobbies συμφερόντων. Όπως είναι φυσικό, το επιστημονικό του έργο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, μηδενικό και οι παρεμβάσεις του περιορίζονται σε «θεσμικές» πρωτοβουλίες προς τις κυβερνήσεις, τα υπουργεία και τους φορείς, κυρίως όταν θίγονται κεκτημένα των υφισταμένων lobbies και σπάνια – και κατόπιν πολλών πιέσεων – όταν πρόκειται για το σύνολο των αρχιτεκτόνων χωρίς φωνή και δικτυώσεις, την ασκούμενη αρχιτεκτονική, το δομημένο περιβάλλον, τον δημόσιο χώρο και τον δημόσιο λόγο στη χώρα. Χαρακτηριστική της μετάπτωσης αυτής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ από την κυρίως δημόσια στην κυρίως ιδιωτική σφαίρα, είναι αυτή καθεαυτή η διοργάνωση του Συνεδρίου σε σχέση με τον ελεύθερο, ανοιχτό, συμμετοχικό χαρακτήρα που είχαν τα Αρχιτεκτονικά Συνέδρια στο παρελθόν Είναι γνωστό πως ο χώρος των ιδιωτών και η δημοκρατία βρίσκονται σε απόλυτη διάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε ενός ανδρός αρχή, του προέδρου με τα στηρίγματά του. Η αδιαφάνεια, η ίντριγκα, η μεθόδευση, η ατομική προβολή, και το lobbing είναι ο κανόνας. Η δημοκρατία, η διαφάνεια και το συλλογικό πνεύμα, είναι η σπάνια εξαίρεση. Φτάνουμε λοιπόν σήμερα σε ένα συνέδριο με «πνεύμα» αγοράς, ένα συνέδριο ιδιωτικής έμπνευσης, ένα συνέδριο χορηγών, το οποίο, ιδιωτική εταιρία το οργάνωσε, εταιρίες χορηγοί το εκμεταλλεύονται σαν εμπορική έκθεση, ένα συνέδριο ατομικής προβολής και προσωπικών δημόσιων σχέσεων που όμως γίνεται στο όνομα και με το έρεισμα των κοινωνικών παραμέτρων της αρχιτεκτονικής, των αρχιτεκτόνων και την συλλογική, υποτίθεται, έκφρασή τους που είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογός τους. Κι όμως: Ότι κι αν ισχυρίζεται η αγορά, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ δεν είναι απλώς ένα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. Είναι πάνω απ’ όλα η δημιουργική και δημόσια ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα.

συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων

http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2011/03/19/γιούχα-παντού/
 
Picture
Ζήστε το μύθο σας στην Ελλάδα" παραπέμπουν εμμέσως πλην σαφώς ιστοσελίδες του εξωτερικού. Οι εν λόγω ιστοσελίδες εμφανίζονται ως μεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν αγοραπωλήσιες...ελληνικών νησιών!

Το κακό έχει παραγίνει, αν αναλογιστεί κανείς, ότι κάτω από τη μύτη των Υπουργείου Εξωτερικών και Τουριστικής Ανάπτυξης, ξένες ιστοσελίδες διοργανώνουν από δημοπρασίες νησιών μέχρι πωλήσεις σε εξευτελιστικές τιμές οικοπέδων σε ανοικοδόμητες παραθαλασσιες περιοχές με τις ευλογίες μάλιστα... της ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Η καναδέζικη ιστοσελίδα, http://www.privateislandsonline.com/greece.htm, δημοπρατεί 12 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Μερικά από τα νησιά που πωλούνται είναι : ‘’Καρδιώτισσα’’ στο Κεντρικό Αιγαίο με τιμή πώλησης 6.500.000 ευρώ, “Mικρή Αμοργός” 6.100.000 ευρώ, “Ναυσικά” 6.100.000 ευρώ καθώς και πολλά άλλα!

Επίσης, η αμερικάνικη ιστοσελίδα http://www.buygreekislands.com/, προτείνει την αγορά οικοπέδων σε διάφορα μη οικοδομήσιμα νησιά της Ελλάδας και έχει προχωρήσει σε διαφημιστική καταχώρηση στην αμερικάνικη εφημερίδα «San Francisco Chronicle».Συγκεκριμένα, στην εν λόγω σελίδα πωλούνται παραθαλάσσια κομμάτια γης στους Λειψούς, ενώ οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται ότι ένα ποσοστό από τα χρήματα της αγοράς, θα δοθούν για ιερό σκοπό, δηλαδή στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής.τα παράλογα δεν έχουν τελειωμό λοιπόν εις βάρος όμως της φήμης της χώρας μας.

Η απόλυτη πολιτική αλητεία...

 
Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο ΒΙΟ.ΠΑ. και την λεωφόρο Λαυρίου, ζητώντας την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή.

Νωρίτερα, εξαγριωμένοι πολίτες της περιοχής πέταξαν γιαούρτια στον Θεόδωρο Πάγκαλο την ώρα που βρισκόταν για φαγητό σε ταβέρνα των Καλυβίων.

Οι κάτοικοι φώναξαν συνθήματα, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποχώρησε από το κατάστημα -το οποίο ανήκει σε υποψήφιο του συνδυασμού της γυναίκας του στις δημοτικές εκλογές- με την συνοδεία ανδρών των ΜΑΤ.

Φωτογραφίες: 
http://lavreotiki.com/archives/1490
 
Picture
Και ενώ η  Κυβέρνηση  ετοιμάζεται να φέρει στην Ελλάδα την «ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ» με το τσιπ, την ίδια ώρα η Βρετανία την καταργεί πλήρως, για λόγους ακριβώς σεβασμού της ατομικής Ελευθερίας του Πολίτη και του Ατόμου!

 Ήδη η νέα Κυβέρνηση Συντηρητικών (!) του Ντέιβιντ Κάμερον, κατέθεσε  αστραπιαία δια της Υπουργού Εσωτερικών Τερέζας Μέι, στις 26 Μαΐου, ως πρώτο της Νομοσχέδιο, το Νομοσχέδιο κατάργησης της Ηλεκτρονικής Εθνικής Κάρτας-Ταυτότητας (National Identity Card - ID) και έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα 100 ημερών, προκειμένου να προετοιμάσει το απαραίτητο δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο που απαιτείται, για την κατάργηση του σχετικού Νόμου των Ταυτοτήτωντου 2006 που τις είχε συστήσει!

 Ήδη το σχετικό νομοθέτημα έχει πλέον περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτωνστις 15 Σεπτεμβρίου 2010 και αναμένεται να περάσει τώρα και από τη Βουλή των Λόρδων!

 Παράλληλα, η Βρετανία απαλλάσσεται έτσι από το τεράστιο κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας-Τσιπ,που περιλαμβάνει τη δυσβάσταχτη αγορά δεκάδων χιλιάδων αναγνωστών κάρτας (ID readers) που απαιτούνται σε χιλιάδες σημεία και υπηρεσίες της χώρας, τη δημιουργία και συντήρηση των Βάσεων Δεδομένων (Εθνικό Μητρώο Ταυτοτήτων - National Identity Register - NIR) τη συλλογής και της επικαιροποίησης κάθε τόσο των στοιχείων, συνολικού ύψους τουλάχιστον 835 εκατομμυρίων λιρών για την πρώτη μόνο δεκαετία λειτουργίας!

                                                     
Καταστρέφουν τις Βάσεις Δεδομένων

 Υπάρχει ρητή Βρετανική Κυβερνητική διαβεβαίωση και σχετική πρόβλεψη στο Νομοσχέδιο, πως μόλις τις αμέσως ερχόμενες εβδομάδες ολοκληρωθεί το πλήρες νομοθετικό πλαίσιο κατάργησης των ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ με το τσιπ, θα καταστραφούν ακαριαία, μέσα σε ένα το πολύ μήνα, όλες οι κρατικές Βάσεις Δεδομένων των Μητρώων Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων (NIR), όπου είναι αποθηκευμένα τα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία των Πολιτών! Και αυτές ακριβώς οι «Βάσεις» αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελευθερία!

 Μάλιστα λόγω της σπουδαιότητας αυτής της κατάργησης, οι Βρετανοί Πολίτες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, μπορεί να παρακολουθεί ήδη διαδικτυακά βήμα βήμα όλη τη νομοθετική πορεία, μέχρι την πλήρη κατάργηση των Ταυτοτήτων με το τσιπάκι-κατάσκοπο, στη σχετική ηλεκτρονική  δ/νση του Βρετανικού Κοινοβουλίου  
http://services.parliament.uk/bills/2010-11/identitydocuments.html  

Και αναρωτιέται κανείς, εάν σε μια χώρα όπως η Βρετανία, με ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά τρομοκρατικών ενεργειών και δολιοφθορών στην Ευρώπη, καταργείται η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ, γιατί στην Ελλάδα προσπαθούν κάποιοι να τη φέρουν;

Σε τι αποσκοπούν; Πού αποβλέπουν; Γιατί θέλουν να προχωρήσουν στο μεγάλο, μαζικό ηλεκτρονικό φακέλωμα του Έλληνα Πολίτη;

Ο Βρετανικός λαός και η δημοκρατική, ως φαίνεται, νέα Βρετανική Κυβέρνηση δίνουν τις λύσεις!

Picture
 
Είναι πολύ σημαντικό. Χρειάζεται μία ομάδα οικονομολόγων και νομικών να υποβάλλουν εν ονόματι του Ελληνικού Λαού στην ΕΕ και στο ΔΝΤ.
Το τσίρκο που ονομάζεται κυβέρνηση και οι βουλευτές θα φυλακισθούν γιατί γνωρίζουν που πάει η Πατρίδα και δεν παραιτούνται όπως έκανε η Σακοράφα.
Ο πλέον γελοίος από τους λοιπούς είναι ο Καρατζαφέρης ο οποίος εξηπάτησε τον Ελληνικό Λαό. Το παραμύθι ότι δεν ήξερε, δεν ευσταθεί. Ας ρωτούσε να μάθαινε. Το παραμύθι ότι θα πτωχεύαμε δεν περπατάει. Θα ήταν καλύτερο για δύο μήνες να τρώγαμε τις οικονομίες μας, έως ότου η ΕΕ αναλάμβανε τις ευθύνες.

Τη Δευτέρα στις 28 Φεβρουαρίου  δόθηκε 
αυτή η καταπληκτική συνέντευξη  με καθηλωμένους και άφωνους απο την απλότητα και τη καθαρότητα της πρότασης τους δύο παρουσιαστές του MEGA. 
Αυτός ο επιστήμονας ξεκίνησε τα χριστούγεννα μια προσπάθεια με αρκετούς επιφανείς ανθρώπους απο όλο τα φάσμα της πολιτικής που στηρίζεται στην ύπαρξη ενός παραθύρου στην οικονομική νομοθεσία της Ευρωπαικής Ένωσης η οποία μας επιτρέπει να απαλλαγούμε απο το χρέος (το οποίο με τα δάνεια, τα μέτρα και τις επιμηκύνσεις συνεχώς μεγαλώνει) σε περίπτωση που αυτό αποδειχθεί παράνομο. Κάτι το οποίο όπως περιγράφει είναι παιδική εργασία για το σπίτι αφού τα στοιχεία για :
  1. Δομημένα ομόλογα - ταμεία δημοσίου,  
  2. μίζες- siemens,
  3. υποβρυχια-Τσοχαντζόπουλος, 
  4. και άλλες κατασπαταλήσεις είναι υπεραρκετά.
Μόνο τα στοχεία για το δομήμένα και η αποδεδειγμένη ανάμειξη των ευρωπαικών τραπεζών στο κύκλο αυτό είναι αρκετό σαν απόδειξη.! Δε χρειάζεται να αποδείξουμε και τα άλλα που αναφέρω.!
Για να γίνει αυτό χρειάζεται να στηθεί μια επιτροπή για να κάνει την αποτίμηση και να συντάξη το πόρισμα.

Ακούγεται η πιο καλή ιδέα να βγούμε απο την κρίση η οποία μάλιστα θα αφήσει σύξυλους τους Ευρωπαίους, θα αφήσει στην άκρη και ανίκανους τους πολιτικούς όλων των κομμάτων.

Παλιότερη συνέντευξη του Κ. Λαπαβίτσα στην καθημερινή εδώ